Yleiskuva osastosta II. Rakennuksen kaikki kolme osastoa (I-III) ovat samanlaisia.

Yleiskuva osastosta IV. Alun perin tämä rakennus rakennettiin häkkikanalaksi ja muutettiin sikalaksi 2000-luvun alussa.

Sikalan toiminta ja sikalassa työskentely pähkinänkuoressa

Porsaat tulevat meille noin 30-kiloisina yhteistyöemakkosikalasta. Osasto tyhjennetään kolmessa erässä ja ensimmäiset siat lähtevät teuraiksi noin 11-12 viikon kuluttua meille tulostaan. Heti osaston viimeisten sikojen teuraaksi lähdön jälkeen, aloitamme osaston liotuksen sadettimilla, varsinaisen pesun ja desinfioinnin, jotta osasto ehtii kuivumaan kunnolla ennen uusien porsaiden tuloa. Tiistaisin ilmoitamme seuraavan viikon teuraaksi lähtevien sikojen määrän hankintayhtiön kotisivuille sitä varten suunnitellulla ohjelmalla.

Teuraiden lastausta rekkaan.

Ennen autoon menoa tutkitaan tilannetta.

Osaston liotusta sadettimilla.

Osaston desinfiointi pesun jälkeen.

Pikkupossut matkalla uuteen kotiinsa.

Venla siivoaa pikkupossujen karsinaa opettaen niille oikeaa karsinakäyttäytymistä.

Askareet alkaa nuorimpien sikojen hoidolla ja ruokinnalla. Tarvittaessa siivotaan rehukaukalot ja karsinat sekä jaetaan olkea tai heinää virikkeeksi. Samalla kun ruokkija jakaa rehua sioille, tarkkaillaan niiden terveydentilanne ja tehdään tarvittavat lääkitykset. Tämän jälkeen siirrytään vanhimpiin sikoihin tehden samat asiat samassa järjestyksessä. Työskennellessä tarkkaillaan sikojen lisäksi myös ruokkijan ja ilmastoinnin toimivuutta.

Ruoka-aika

Kavereiden kanssa ruokalevolla.

Sikojen rehustus

Siat saavat neljä kertaa päivässä liemirehua, joka koostuu ohrasta, kaurasta, vehnästä, härkäpavusta, ohranvalkuaisehusta (OVR) sekä premixistä. Rehuviljat ja härkäpapu tuotetaan omilla ja vuokratuilla pelloilla. Ohravalkuaisrehua syntyy Altia Oyj:n Koskenkorvan tehtaan teollisen prosessin sivutuotteena. Tällä hetkellä käytössämme on Rehuxin premix, joka täydentää sikojen ruoassaan tarvitsemat kivennäisaineet ja hivenaineet. Muutaman kerran vuodessa lähetämme valmiista rehusta näytteet analysoitavaksi; saavatko sikamme paperilla niille suunniteltua rehua ihan oikeasta.

Sikalan rehustamo; premix-hopperin paikka löytyi pienen pohdinnan jälkeen yläilmoista. Takana on sioille viljat jauhava vasaramylly.

Ohranvalkuaisrehua säiliöön.

Sikojen "soppakattilan" alla on vaaka. Ruokkijan tietokone ohjaa myllyä, rehun komponenttien tuloa sekoitussäiliöön sekä rehunjakoa sioille.

PH-mittarilla seurataan liemirehun oikeaa happamuutta.

Tilallamme on generaattori, jolla varmistamme sähkönsaannin sähkökatkosten aikana. Generaattori lähtee automaattisesti käyntiin, kun sähkökatkos kestää muutaman sekuntin.

Mikäli sikalan ruokinassa tai ilmastoinnissa on ongelmia tai rakennuksiimme yritetään murtautua, tulee näistä heti hälytys kännykkäämme.